poniedziałek, 17 marca 2014

Zamień chemię na jedzenie

Tytuł: Zamień chemię na jedzenie

Autor: Julita Bator

Stron: 288

Wydawnictwo: ZNAK


Nigdy Cię nie zastanawiało,  że w wielkim supermarkecie jest tylko jeden mały regał z napisem „ZDROWA ŻYWNOŚĆ”.  Niby na pozostałych to gorsze, niezdrowe i szkodliwe? Na pewno nie do końca zdrowe… Niestety.  Ślepo ufamy producentom jedzenia nie myśląc nawet, że to co wkładamy do koszyka sklepowego może być niezdrowe.

 „Zamień chemię na jedzenie” to książka o dochodzeniu do tego, że nie wszystko co jest dostępne w sprzedaży możemy jeść bez uszczerbku na zdrowiu. Julita Bator, autorka książki, na własnej skórze przekonuje się, że skład niektórych produktów spożywczych przypomina tablicę Mendelejewa, a producenta takiego produktu nie zastanawia nasz stan zdrowia. Wystarczy krótki test. Weź z kuchennej szafki albo lodówki pierwszy lepszy produkt i przeczytać jego skład. Ile nazw nie potrafisz nawet wymówić, nie mówiąc o ich zrozumieniu? Połowy? A może większości. Wyciągnięty z lodówki jogurt ma tyle wspólnego z truskawkami, co obrazek na opakowaniu? 
 
Po przeczytaniu książki Julii Bator zmienisz swoje nastawienie do jedzenia – zaczniesz czytać etykiety, więcej czasu spędzać przy sklepowych półkach, szukać zdrowszej żywności, dwa razy zastanowisz się w kolejce do fast fooda czy nie lepiej będzie zjeść coś zdrowego. Jeśli nie zmienisz swojego nastawienie to znaczy, że masz gdzieś swoje zdrowie. Swoje i najbliższych. Serio. Julia Bator zmieni twój sposób myślenia o jedzeniu – że zdrowo nie oznacza niesmacznie. Ba! Zdrowe musi być smacznie. Jedzenie ma być przyjemnością, która nie zabija nas potajemnie (nawet nie zdajesz sobie sprawy z tego ile twoich chorób i dolegliwości spowodowane jest tym, co jesz). Stanie się to kiedy zaczniesz świadomie kupować zdrową żywność i zmienisz swoje myślenie. 

W książce znajdziesz wszystko, czego potrzebujesz żeby rozpocząć nową drogę ze zdrową żywnością: informacje na temat składników żywności z jasnym podziałem na zdrowe, niezdrowe i neutralne oraz proste przepisy na zdrową żywność. 

Książka pisana doświadczeniem autorki, wypróbowana na niej samej i jej najbliższych. Zobaczysz, że zaczniesz z tą książką chodzić do sklepu i sprawdzać skład swojej ulubionej żywności.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.